Rabu, 15 Jun 2011

Gerhana Bulan Penuh dari lensa iPhone 4


Fenomena gerhana bulan penuh akan berlaku di angkasaraya Malaysia pada 16 Jun 2011 diantara jam 1.00 pagi hingga 7.00 pagi. Pada waktu ini kedudukan bumi, bulan dan matahari berada dalam keadaan lurus (selari). Inilah tanda kekuasaan Allah SWT Yang Maha Berkuasa tentang alam dan kejadiannya.
Mungkin ada benarnya bicara rakan-rakan bahawa fenomena gerhana bulan sering mempunyai kaitan dengan gempa bumi, misalnya kejadian gempa bumi yang berlaku baru-baru ini di Sumatera pada pagi Selasa, 14 Jun 2011 dan sehari sebelum itu berlaku juga di Indonesia dan Christchurch, New Zealand. Semuanya harus kita fikirkan..?
Inilah kebesaran Allah SWT yang mesti kita diam sesaat memikirkan seperti sabda Rasulullah SAW, Sesungguhnya matahari dan bulan adalah tanda dari tanda-tanda kebesaran Allah. Kedua-duanya tidak gerhana disebabkan matinya seseorang atau disebabkan lahirnya. Tetapi kedua-duanya merupakan dua tanda dari tanda-tanda kebesaran Allah menakutkan hamba-hambanya. Apabila engkau melihat perkara tersebut hendaklah engkau solat dan berdoa sehingga gerhana itu hilang pada pandangan (HR Bukhari dari Abi Barkah).
Cara solat sunat gerhana di sini > Solat Sunat Gerhana Matahari/Bulan Ustaz Rasul Dahri
Bacaan lain yang menarik - Kajian Al-Biruni, Al-Battani dan Abu A`I-Wafa al-Buzjani ke atas fenomena  Gerhana Bulan.
  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan